Blodlokan

Louise Boije af Gennäs, en av Sveriges främsta dramatiker och författare, har skrivit sin första thriller. Det gör hon väldigt bra. Jag som älskade ”Stjärnor utan svindel” känner igen en del, som de starka kvinnoskildringarna, kontrasterna mellan stad och land liksom möten över klassgränserna. Hon väjer inte heller för samhällskritiken utan tar det här till en ny nivå.

9789188545732_200x_blodlokanVi ser allt utifrån Saras ögon. Hon är en ung kvinna som nyligen drabbats av fruktansvärda trauman i form av en våldtäkt och sin pappas tragiska död i en brand. Detta och senare händelser gör att hon tvivlar på sig själv. Vad är sant? Vem kan hon lita på? Detta grepp med den opålitliga berättaren känner vi igen från bland annat ”Kvinnan på tåget”, men det fungerar bra även här.

En röd tråd är en rad historiska händelser det senaste halvseklet däribland Palmemordet liksom olika politiska skandaler. Boije af Gennäs gifter på ett spännande sätt ihop verkligheten med fiktionen. Här finner jag likheter med Christoffer Carlssons ”Mästare, väktare, lögnare, vän”. Även jag själv använder greppet i ”Fredsdrottningen”.

Stundtals känns intrigen väl fantasifull, kanske mycket för att det bara är första delen i motståndstrilogin. Även om vi får vissa svar i slutet lämnar ”Blodlokan” många frågor obesvarade. Så nu väntar jag på nästa bok… =)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s