Brandvakten – het kandidat till Augustpriset

Sommaren 2014 svettades vi i takt med att gräset blev allt brunare. Det var torrt som fnöske. Ändå pågick markberedningar långt in i Västmanlands skogar. Markberedningar leder ibland till gnistor och även små bränder. Entreprenören tömde brandsläckaren, men den här gången räckte det inte.

brandvaktenElden kom att bli en av Sveriges största någonsin. Många skadades och 30-årige Robert Svensson dog. Vem var den skyldige? Noggrann som Hercule Poirot i högform tittar Sven Olov Karlsson i “Brandvakten” under varje gran. Var markberedningen nödvändig? Kyrkan gör annorlunda.

En militärhelikopter som kunde gjort skillnad ombads åka vidare. Räddningstjänster från olika kommuner arbetade från varsin kant utan samordning. När helikoptrarna väl kom gick det bara att kommunicera med dem via sms.

Elden spred sig snabbare än många trodde var möjligt. Uppåt 100 meter på en minut. Den “hoppade” förbi en sjö och var snart nära författarens egen mark med skog som sparats i decennier.

Karlsson varvar i denna litterära fackbok kapitel om eldens härjningar med porträtt av personer som befann sig i hetluften, som en nobelpristagares översättare, ägaren till ett hotell som kom att fyllas av räddningspersonal och militärer när elden kom nära liksom räddningsledaren, den åttonde i raden, som äntligen styrde upp arbetet. 

Vad som stoppade elden? Vädret. Värmeböljan ersattes till slut med stigande luftfuktighet och sjunkande temperaturer.

Författaren vågar ha ett ärende: ”Har du skog? Och måste inte få ut pengar ur den? Låt den stå… Äger du nedlagd jordbruksmark? Beskoga.” Även vi andra kan hjälpa till genom att skänka pengar till organisationer som värnar skogen. För klimatets skull.

Vi behöver också rusta upp räddningstjänsten, enligt Karlsson. Både efter de besparingar som gjorts och för att behoven blir större. Här kunde de vinstrika skogsindustrierna bidra mer. Sverige är trots allt världens tredje största exportör av massa, papper och sågade trävaror.

På måndag får vi se vilka som får Augustpriset i de olika kategorierna. Här kan du läsa mer om de nominerade. Tack Svenska Förläggareföreningen för recensionsexemplaret.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s