Årets starkaste läsupplevelse

“För den som sitter i glaskupan, tom och stel som ett dött spädbarn, är världen själv den onda drömmen.” Så beskriver Esther Greenwood sitt eget tillstånd i Sylvia Plaths klassiker Glaskupan som jag nu läst för första gången. Och jag gillar den väldigt mycket. När den duktiga flickan ska bli kvinna går inget som planerat. Plath låter oss komma in under huden på en färgstark och komplicerad karaktär som ser världen i svart och vitt. Det livfulla språket visar att vi har att göra med en skicklig poet.

imageGlaskupan har haft ett stort inflytande på sina läsare och många har nog tänkt som Samantha Ellis skriver i Mina hjältinnor: “Precis som Esther svärmade jag för lidandet.” Visst lider Esther. Hon känner sig fjärmad från världen, gör flera självmordsförsök och förnedrar sig inför okända män. Lidandet rymmer starka känslor, men mest ett främlingskap, att världen inte längre är begriplig, att den förväntade kvinnorollen är för trång och motståndet för ointressant.

Esther söker en utväg, men hon väljer exempelvis bort alternativet att dränkas av det inkommande och kalla tidvattnet då det verkar för smärtsamt. Hon frossar inte i lidande, men i sitt deprimerade tillstånd är glaset halvtomt. Inte heller hjälper den tidens amerikanska kristendom där tal om Guds straff används för att hålla unga flickor på plats. Även Samantha Ellis ser en annan Esther när hon långt senare återkommer till boken. Ellis skriver: “När lidandet kommer bemöter hon det med vrede och kraft.”

Glaskupan är delvis självbiografisk och starkt förbunden med att författarinnan tog sitt liv en månad efter bokens publicering. Boken är ändå en hand att hålla i för den som mår riktigt dåligt. Sylvia Plath klarade sig inte, men i Glaskupan erbjuder sjukvården en väg tillbaka och Doktor Nolan får, trots att elchocker används, symbolisera de vänliga människor som kan ge den hjälp som behövs för att ta sig ur ett destruktivt beteende.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s