Martina Haag kan det här med smärta

9789164203816_200x_det-ar-nagot-som-inte-stammerGenom dagboken kommer vi nära och känner med berättarjaget Petra som blir lämnad av sin man. Om vi fått höra honom och andra inblandade skulle de säkert säga emot och nyansera, men det känns inte viktigt. ”Det är något som inte stämmer” handlar inte om det. Det här är en kvinnas upplevelse av att den familj som hon trott på i femton år inte längre finns.

Dagboken varvas med anteckningar från tre veckor som stugvärd i nationalparken Sarek – Europas sista vildmark. Jag blir ibland irriterad på att Petra stannar så länge i hoppet om att mannen ska komma tillbaka och därmed ställer sitt liv på paus. Samtidigt är det ett vanligt sätt att reagera och Haag skildrar det med stor skärpa för detaljer, nästan klaustrofobiskt när klockan inte tycks bli mer än 06.24.

Det blir allt för många variationer på ”jag dog”, men vildmarken kontrasterar fint mot det storstadsliv hon varit van vid. Haag tar vara på de möjligheter som ensamheten, de olika gästerna, vinden, regnet, lodjuren och fjällen ger för att gestalta att det finns en väg framåt.  Även om det står fel i guideboken. Romanen är relativt kort, men håller för en omläsning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s