Akademins korta lista

På torsdag är den stora dagen när Sara Danius står vid den världsberömda dörren. Här kommer exklusivt för bloggen den korta listan med de aktuella kandidaterna, utan inbördes ordning.

165e8b29596208e22fbdb33bead200e1Nawal El Saadawi som riskerat allt för att med sitt berättande flytta fram gränserna för kvinnors rättigheter, för hela mänskligheten. Hon avskedades från sitt arbete, har blivit censurerad och satts i fängelse, men inget har hindrat denna produktiva författare som är en av arabvärldens viktigaste röster.

Svetlana Aleksijevitj som med dokumentärromanen och en fantastisk prosa ger kött och blod till vad som händer i Ryssland. Hon kan ges det pris som Ryzard Kapuchinski aldrig hann få.

Nina Bouraoui slog igenom ordentligt 2005 med ”Mina onda tankar/Mes mauvaises pensées”. Hennes febriga poetik i gränslandet mellan olika identiteter (flicka/kvinna/man/fransk/algerisk) gräver djupt i de mänskliga livsvillkoren av idag.

Maryse Conde från Guadalope låter oss komma oerhört nära de kvinnor och män som tvingas leva med kolonialismens konsekvenser, med skammen av en våldtäkt, av ett oönskat barn, av att ha svikit bilden av sig själv. Hos Conde blir det konkret och mörkt, men aldrig svalt eller hopplöst. Livet går vidare, på något sätt.

Margaret Atwood behärskar många genrer och har i sitt långa författarskap använt såväl tragikomiken, dystopin, spökhistorien som science fiction för att berätta om kvinnors livsvillkor på ett banbrytande sätt.

Slutligen, vem tror du får priset?

Advertisements

One thought on “Akademins korta lista

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s