Sommaren med Sarah Waters

Eller i alla fall två veckor med hennes böcker. Vår relation inleddes när jag i höstas upptäckte debuten ”Kyssa sammet”. Det är lätt att leva sig in i berättelsen och identifiera sig med ostronflickan Nancy i 1890-talets viktorianska London. När hon sitter i logen på Music Hall-teatern och suktar efter Kitty sitter jag också där och hoppas bli den som får en ros.

041511nightwatch2Jag har nu läst ”Livstråden” och ”Nattvakten”. De har det gemensamt med ”Kyssa sammet” att de utspelar sig i historisk tid, att berättelserna till största delen bärs av kvinnliga karaktärer, att det sexuella, antingen relationerna och samlagen eller längtan och fantasierna får stort utrymme samt att de skildrar en eländig tid där människor ibland tvingas svika varandra för att klara sig.

Medan ”Kyssa sammet” har en rak kronologi och är en klassisk utvecklingsroman har ”Livstråden” två parallella tidsplan som skapar en osäkerhet kring hur saker förhåller sig ända till sista sidan. ”Nattvakten” går däremot bakåt genom att börja 1947, fortsätta 1944 och avslutas 1941. Waters använder detta skickligt för att skapa en spännande upprullningsroman.

I ”Livstråden” får vi gå med Miss Prior/Aurora i det stora och fruktade fängelset Millbank nära Themsen. I kylan och fukten söker fångar och fångvakterskor olika sätt att överleva. Prior inser snart att skillnaden mellan henne och de som sitter i cellerna inte är särskilt stor. Här finns mycket längtan, men det är också Waters mörkaste berättelse så ha näsduken redo.

I ”Nattvakten” håller London på att bombas sönder och vi får följa vapenvägrare, en kvinna som är ihop med en gift man samt tre lesbiska kvinnor, varav två är ambulansförare. Det är välskrivet och spännande, men inte lika gripande då det blir mer splittrat. Jag fångas genast av Kay och vill läsa om just henne. Vartefter växer dock även de andra karaktärerna bortom det självklara.

Sammantaget är det underbart att en regnig sommardag vira en filt om kroppen och dras in i Sarah Waters värld. En bit choklad kan dock behövas då det stundom är mörkt och svekfullt, men också mycket känslor och passion. Böckerna är fantastisk underhållning, men Waters ger även generationer av kvinnor ett erkännande som de inte fick under sin livstid.

Det finns ytterligare tre böcker utgivna på svenska och recensioner utlovas. Jag vill också tipsa om BBC:s filmatiseringar. Läs böckerna först, men smygtitta gärna på detta underbara klipp från ”Nattvakten”.

One thought on “Sommaren med Sarah Waters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s